Mindful Yoga

MYoga: Mindful Yoga

Stress of emotionele spanning is iets waarmee we allemaal van tijd tot tijd te maken hebben.

In de haast waarmee we leven, steeds bezig met een of ander doel, vergeten we stil te staan bij onszelf.

We weten vaak meer van de wereld om ons heen, dan van ons eigen wezen.

Ieder mens is een psycho-somatische eenheid, d.w.z. ons lichaam en onze geest oefenen een grote invloed op elkaar uit. Voortdurende klachten van ons lichaam maken ons prikkelbaar en psychische spanningen zoals gezinsproblemen, exameneisen, dreigend ontslag, kunnen zich als klachten op lichamelijk  niveau gaan uiten. Wij zijn dan uit ons evenwicht geraakt, en de harmonie binnen in ons is verstoord. Velen van ons bevinden zich vrijwel continu in zo’n situatie en weten niet meer hoe die te doorbreken.

Yoga heeft tot doel de mens te laten leven in harmonie met zichzelf, zijn medemens en zijn omgeving. Hatha Yoga houdt zich bezig met het hele lichaam: de zintuigen, de organen, klieren, bloedvaten, botten, spieren, zenuwen en zeker niet op de laatste plaats met de ademhaling, maar ook met het denken, de concentratie, de bewustwording.

Bij het aannemen van een asana, een bepaalde yoga-lichaamshouding, wordt alle aandacht gericht op die delen van het lichaam die betrokken zijn bij de houding. Het is dus niet een kwestie van gymnastische oefeningen  alleen; elke beweging dient bewust geleid en beleefd te worden door de aandacht, de geest.

Tijdens de cursus gaan we ons de houdingen steeds meer eigen maken en heel wezenlijk bezig zijn met onszelf, waardoor we steeds beter gaan ervaren wat concentratie eigenlijk is, wat het voor ons doet, hoe spanning voelt, en hoe we die kunnen verminderen, hoe we ademen en wat het effect is van anders ademen, vollediger, bewuster, meer ontspannen.

Het is erg belangrijk rekening te houden met wat je kunt, waar je grenzen/mogelijkheden liggen. Forceren betekent beschadigen en dat is in strijd met wat Yoga leert, namelijk het lichaam te respecteren en oog te hebben voor zwakke punten en onvolkomenheden. Hoe weldadig is het, na verloop van tijd te merken dat je in staat bent je eigen accu weer op te laden en daarmee zowel geestelijk als lichamelijk weer veerkracht opbouwt.

Hormoon Balans Yoga

een transformatieproces

Veel vrouwen hebben tijdens de overgang last van klachten zoals slapeloosheid, stemmingswisselingen, gewrichtspijn en opvliegers.

Hormoon balans yoga, ook wel midlife yoga genoemd, helpt m.b.v. speciale yogaposes , ademhalings- en ontspanningsoefeningen deze klachten te verminderen en de hormoonproductie naar een nieuwe balans te brengen: een “vruchtbaar” transformatieproces, wat leidt tot acceptatie, rust en plezier in deze nieuwe levensfase.

De oefeningen vereisen geen grote lenigheid of kracht, maar zijn over het algemeen vloeiend en zacht. Ze zijn onder meer gericht op de chakra's die verantwoordelijk zijn voor de hormoonproductie van o.a. de eileiders, de schildklier en de hypofyse.